Hoeveel btw op schilderwerk?

Hoe weet je of je 9% btw of 21% btw betaalt op je schilderwerken?

Als je als particulier schilderwerken gaat uitbesteden dan moet je daar btw op betalen. Er zijn in Nederland twee verschillende regimes als het gaat over hoeveel btw je moet betalen aan je schilder. Ofwel betaal je 9% btw, ofwel betaal je 21% btw.

Het is dus belangrijk om te weten hoeveel btw je gaat betalen op je uiteindelijke schilderwerk. Want dit is een deel van de totaalprijs die je zult moeten betalen aan de schilder. Als je goed op de hoogte bent van de btw-regeling kun je al makkelijk enkele honderden euro´s uitsparen.

In deze blogpost over het voordelige 9% btw-tarief voor schilderwerken vertellen we je waar je moet op letten wanneer een woning laat schilderen qua belastingregels.

Snelmenu Hoeveel btw op schilderwerk

Tekst gaat verder onder de afbeeldingbtw op schilderwerk

Wanneer betaal je 21% btw aan je schilder?

Heb je een nieuwbouwwoning die minder dan 2 jaar door jou in gebruik wordt genomen? In dat geval moet je het standaard btw-tarief betalen. Dit is 21% voor deze schilderwerken. Dit is niet iets wat je schilder beslist, maar wordt opgelegd door de overheid.

Wanneer betaal je 9% btw voor schilderwerken?

Sinds 2009 is een bijzondere uitzondering op het standaardtarief van 21% btw op schilderwerken. Dit is het geval wanneer de woning al meer dan 2 jaar in gebruik is. In dat geval rekent de schilder (of de stukadoor) 9% btw aan voor de schilderwerken.

De 2 jaar wordt berekend vanaf de dag dat de woning in gebruik wordt genomen. Deze 2 jaar om van de 9% btw te genieten, geldt voor zowel nieuwbouwwoningen als voor koopwoningen.

Geldt de 9% btw-regel enkel voor schilderwerken?

Wanneer je een schilder vraagt om een offerte voor een woning van ouder dan 2 jaar zal standaard het tarief van 9% worden gehanteerd. De wet zegt dat de schilder (of andere vakman) verplicht is 21% btw te rekenen wanneer de werkzaamheden te ver afstaan van schilderwerk. Een voorbeeld van iets wat te ver afstaat van schilderwerken is het schuren en lakken van parketvloeren.

Een schilder vinden die 9% btw rekent

Ben je van plan om schilderwerken uit te voeren? Dan is het belangrijk om te kijken hoe lang de woning al in gebruik is genomen. Als dit langer is dan 2 jaar dan kun je dus van de 9% btw-regeling genieten.

Het is belangrijk om dit aan de schilder te vertellen wanneer je een offerte vraagt. In de standaard offerte staat het btw-tarief van 21%. Dit is een verschil van maar liefst twaalf procent.

Wil je je schilderwerken laten uitvoeren bij een betrouwbare schilder, dan kun je ons contacteren voor een vrijblijvende offerte! Heb je nog vragen over dit artikel, of over de schilderdiensten die wij voor je kunnen uitvoeren? Neem contact op met Schildersbedrijf Eindhoven Bressers en wij helpen je zo snel mogelijk verder!

Meer informatie over btw op schilderwerk?

Wij werken vanuit Eindhoven in de hele regio voor zowel particulieren als bedrijven.

BEL SANDER BRESSERS: 06 23 25 27 76

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een trap?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoe schilder je een deur?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een trap?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoe schilder je een deur?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP