Hoe verf je een muur?

Professionele schilders prefereren de term schilderen van een muur boven verven van een muur, maar omdat het over een grote oppervlakte gaat gebruiken we in dit blog verven. Uiteraard gaat het in dit blog niet erom hoe je het schrijft maar hoe de muur geverfd moet worden. Hier helpen wij u graag mee, zodat uw muur straks weer een nieuwe frisse kleur heeft en voorzien van een nieuwe laag verf. Het verven van een muur is geen moeilijke klus, maar het is goed te doen met de nodige concentratie en voorbereiding. Wil je er 100% zeker van zijn dat je geen strepen krijgt, schakel dan een schilder in. Met een schilder krijg je een prachtig geschilderde muur, terwijl als je het zelf doet veel dingen verkeerd kunnen gaan en de kans aanwezig is dat het eindresultaat net wat minder mooi is. Met een nieuwe kleur voorziet u niet alleen uw muur van een kleurig uiterlijk, eigenlijk fleurt uw hele woning er van op!

Wanneer je een muur binnen wilt verven, is de voorbereiding zeer belangrijk. Met dit stappenplan helpen we je verder. Lees hier over de verschillende verven, het uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt en lees welke voorbereidingen je moet nemen, voordat je gaat verven.

Snelmenu Hoe verf je een muur

Tekst gaat verder onder de afbeelding
hoe verf je een muur

Hoe bereid ik mij voor op een muur verven?

Werk oneffenheden in de muur weg met gips en laat deze goed drogen. Zorg ervoor dat je muur stof- en vetvrij is. Plak met tape alles af zoals plinten en kozijnen. Dek met folie de vloer onder de muur af.

Moet ik mijn muur schuren voor het verven?

Een muur schuren voor het verven is meestal niet nodig. Het is belangrijk dat er geen oneffenheden in de ondergronden zitten dus plaatselijk schuren en opvullen moet voldoende zijn. Moet je een gestucte muur schuren? Nee want dan heeft de stukadoor niet goed zijn werk gedaan.

Wat eerst verven? De muren of kozijnen?

In feiten is de volgorde als volgt: plafond, muren en dan de kozijnen. Dit is de volgorde omdat een schilder strakke lijnen kan schilderen. Voor een amateur zou ik kiezen voor: Plafond, kozijnen en dan de muren. Waarom? Omdat (als de kozijnen droog zijn) je ze makkelijker kan afplakken en dus een strakker resultaat behaalt. Let wel op dat de lak goed uitgehard is.

Een zuigende ondergrond verven

Twijfel je of je te maken hebt met een zuigende ondergrond? Breng wat water aan op de muur en als dit geabsorbeerd wordt, dan zul je de ondergrond moeten voorbehandeld. Bij zuigende ondergronden heb je een voorstrijkmiddel nodig voor een goede hechting van de verf op de muren. Verdeel het voorstrijkmiddel met een vachtroller goed over de wand en laat de muur 1 dag drogen.

Hoeveel verf nodig voor het verven van de muur?

Meet de hoogte en breedte van de muren op. Vermenigvuldig de breedte met de hoogte en je hebt de vierkante meters van de muur. Bereken op dezelfde manier de vierkante meters van je ramen en deuren. Trek deze van het totaal aantal vierkant meters van je muren af. Vermenigvuldig de uiteindelijke vierkante meters met twee, want je brengt in de meeste gevallen twee lagen aan. Deel vervolgens het totaal aantal vierkante meters door het aantal m²/l dat op de verpakking staat.

Hoe verf je een muur zonder strepen?

Vind je het belangrijk dat je muur zonder strepen wordt. Volg dan onderstaande stappen zo goed mogelijk:

  1. Roer de verf goed door. (voorkeur met een verfmixer)
  2. Giet de muurverf over in een verfbak en sluit de verfemmer.
  3. Schilder eerst met de kwast en een kleine roller de afgeplakte randen van de muur. (Gebruik voor middelgrote vlakken een klein vachtrollertje en voor de grote oppervlakten een grote vachtroller met tex stok)
  4. Verdeel de wand in denkbeeldige vlakken van ongeveer anderhalve vierkante meter.
  5. Verf per vak van boven naar beneden en van links naar rechts en laat de vakken elkaar overlappen.
  6. Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is.
  7. Verwijder spetters met een natte doek.
  8. Herhaal bovenstaande stappen zodra de verf is opgedroogd.

Hoe verf je een muur waar behang op zat?

Voordat je start met het verven van het behang, is er één ding heel belangrijkst: het behang moet vastzitten. Als dit niet het geval is dan kun je het behang weer vastplakken met een goede lijm die bedoelt is om te behangen. Breng een dikke laag behanglijm aan en druk de loszittende stukken goed aan. Verwijder de overtollige lijm zodat dit niet blijft zitten op het behang.

Verder is het goed om te weten dat je bijna iedere behangsoort wel kunt verven, behalve afwasbaar behang en vinylbehang. Afwasbaar behang heeft een gladde toplaag, waardoor de verf niet goed blijft zitten. Bij vinylbehang kan de verf na een tijdje gaan plakken. Dit komt door de weekmakers die in het vinylbehang voorkomen.

Hoe vaak moet ik mijn huis schilderen?

Mensen stellen het schilderwerk aan hun woning vaak uit tot het te laat is. Jammer natuurlijk, want houtrot ligt op de loer.

Maar voor een amateur is het lastig in te schatten wanneer een onderhoudsbeurt weer nodig is. Een vuistregel is dat ongeveer iedere 5 a 6 jaar je huis moet schilderen. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van de ligging van uw woning (bos, zon, schaduw, etc.), kleur, en kwaliteit van de verf.

Video: Hoe verf je een muur

Wat kost een muur verven?

Heb je het blog gelezen en ben je bang dat het verven van jouw muur beter aan een professionele schilder over kunt laten? Kom dan vrijblijvend in contact met Schildersbedrijf Eindhoven – Bressers en we informeren jou graag over de mogelijkheden en kosten van jouw muur schilderen.

Meer schildertips?

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Mogen wij uw muur verven?

Wij werken vanuit Eindhoven in de hele regio voor zowel particulieren als bedrijven.

BEL SANDER BRESSERS: 06 23 25 27 76

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe schilder je een trap?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een deur?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoeveel BTW op schilderwerk?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe schilder je een trap?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een deur?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoeveel BTW op schilderwerk?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP