Hoe schilder je een deur?

Professionele schilders prefereren de term schilderen van een deur boven verven van een deur. Maar het gaat uiteraard vooral om de uitvoering hiervan. Hier helpen wij u graag mee, zodat uw deur straks weer een nieuwe frisse kleur heeft en voorzien van een nieuwe laag verf. Het schilderen van een deur met panelen is lastiger dan bijvoorbeeld een muur schilderen, maar het is goed te doen met de nodige concentratie en voorbereiding. Wil je er 100% zeker van zijn dat je geen strepen krijgt, schakel dan een schilder in. Een deur is relatief klein, waardoor de kosten meevallen. Met een schilder krijg je een prachtig geschilderde deur, terwijl als je het zelf doet veel dingen verkeerd kunnen gaan en de kans aanwezig is dat het eindresultaat net wat minder mooi is. Met een nieuwe kleur voorziet u niet alleen uw deur van een kleurig uiterlijk, eigenlijk fleurt uw hele woning er van op!

Snelmenu: Hoe schilder je een deur

Tekst gaat verder onder de afbeelding
Hoe een deur schilderen

Voorbereiding bij het schilderen van een deur

Net zoals bij het schilderen van kozijnen is het belangrijk het houtwerk van de deur op de juiste manier ‘schilderklaar’ te maken. Onze tip is dan ook, zorg er eerst voor dat u de klinken verwijdert. U dient de huidige staat van de deur te beoordelen. Is de verf aan het afbladderen en/of zitten er beschadigingen in de deur? Als op de gehele deur de verf afbladdert is het verstandig de oude verflaag volledig te verwijderen. Is dit op enkele plekken het geval hoeft u alleen op die plekken de verflaag te verwijderen. Kleine beschadigingen kunt u het beste repareren met een twee-componenten plamuur.

Zijn er geen beschadigingen en is er geen sprake van bladderende verf dan is de volgende stap het reinigen van de deur. Met St Marc of Universol. Hiermee maakt u de deur vuil- en vetvrij. Vervolgens moet u de deur volledig te schuren. Hierdoor hecht de verf goed. Zodra de deur opgeschuurd is, is het belangrijk de deur weer stof- en vetvrij te maken.

Allereerst dient u eventuele ramen af te plakken en vervolgens de deur in de primer te zetten. Dit doet u het beste met een ronde kwast. Bij het schilderen van een deur moet u altijd van binnen naar buiten werken. Heeft u glas in de deur begin dan eerst met de glaslatten. Schilder altijd met de houtnerf mee voor een mooie vloeiing en mooi resultaat. Ons advies luidt daarnaast altijd twee of meerdere verflagen te gebruiken voor een prachtig gelakte deur. Belangrijk hierbij is wel dat u na elke aangebrachte laag het schilderwerk weer opnieuw even opschuurt en schoonmaakt met water en Universol voor een optimale hechting.

Stappenplan deur schilderen:

  1. Bij het schilderen van je deur is het eerste wat je doet het beslag van de deur afschroeven. Je kunt namelijk nooit netjes om het beslag heen schilderen, daarom kan je dit het beste eraf halen voor het mooiste resultaat.
  2. Wanneer je begint met schilderen, begin dan met de kopse kanten van de deur.
  3. Heb je een paneeldeur? Begin dan met het schilderen van het diepst liggende paneel en schilder vervolgens de verticale verbindingen tussen de vlakken.
  4. Bij een vlakke deur moet je vlak voor vlak schilderen, want je moet natte verf in natte verf blijven schilderen. Zo voorkom je zichtbare randjes. Vergeet ook de vlakken niet uit te rollen.

Welke verf voor binnendeuren?

Het schilderen van deuren kunt u als particulier doen met watergedragen verf (acrylverf) of met synthetische verf (alkydverf). Een professionele schilder heeft de verplichting binnen te verven met watergedragen verf vanwege onder meer het milieu. Het verschil tussen beide soorten verf voor u ligt in de verwerkbaar-heid, geur en kwaliteit van de verf. Synthetische verven zijn over het algemeen makkelijker te verwerken, terwijl watergedragen snel droogt en minder snel vergeelt.

Voor uw binnendeur is minder bescherming nodig in vergelijking met uw buitendeur. Wij adviseren dan ook voor uw buitendeur altijd alkydverf te gebruiken. Deze sterkere verflaag biedt meer bescherming en is meer bestand tegen diverse invloeden. Ook bij een trap is een sterke verflaag aan te raden.

Hoe deuren schilderen zonder strepen?

Deuren schilderen is een relatief makkelijke klus om zelf uit te voeren. Met de juiste voorbereiding en concentratie hebben de deuren snel een nieuwe, frisse uitstraling en kunnen ze er weer voor lange tijd tegenaan. Maar hoe voorkom je dat het eindresultaat van de deuren zonder strepen zit? Alles hangt af van de voorbereiding en de juiste kwast of roller voor de verf van je keuze. Met een schuimrollertje heb je altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in het eindresultaat. Wanneer je kiest voor een viltroller zal het resultaat veel gladder zal zijn. Breng voldoende verf aan en verdeel goed. Let op! Rol vooral niet te lang door.

Video: Hoe schilder je een deur


Wat kost een deur schilderen?

Heb je het blog gelezen en ben je bang dat het schilderen van jouw (binnen)deur beter aan een professionele schilder over kunt laten? Kom dan vrijblijvend in contact met Schildersbedrijf Eindhoven – Bressers en we informeren jou graag over de mogelijkheden en kosten van een deur schilderen.

Meer schildertips?

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Mogen wij uw deur schilderen?

Wij werken vanuit Eindhoven in de hele regio voor zowel particulieren als bedrijven.

BEL SANDER BRESSERS: 06 23 25 27 76

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een trap?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoeveel BTW op schilderwerk?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een trap?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoeveel BTW op schilderwerk?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP