Wat zijn RAL-kleuren

Wat zijn RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010, RAL 9016?

Wanneer je van plan bent om iets te schilderen, of een schilder folder doorneemt, zie je daar vaak het woord RAL met enkele cijfers staan. In deze blogpost vertellen we je wat deze zijn en het verschil tussen enkele van de voornaamste ´witte´ RAL-kleuren. Iedereen die al eens op zoek is geweest naar een nieuw likje verf weet dat er gigantische verschillen bestaan, zelfs tussen ´dezelfde´ kleur. Soms zie je minimale verschillen in de verfpot, maar eens dat je je muren of kozijnen begint te schilderen is het verschil gigantisch. Wij helpen je in om meteen de beste keuze voor jouw schilderproject te maken qua witte RAL-kleuren.

Snelmenu RAL-kleuren

Tekst gaat verder onder de afbeelding

wat zijn ral-kleuren?

Wat zijn RAL-kleuren?

RAL is een coderingssysteem die het mogelijk maakt om de kleuren van verf, plastics, coatings, etc. te omschrijven. Er zijn verschillende RAL-coderingssystemen. De meest bekende is de RAL classic. Deze geeft een benaming aan honderden kleuren. De kleuren worden aan de hand van 4 cijfers omschreven. 

Het eerste cijfer van deze vier geeft de tint van de kleur weer. 1: geel, 2: oranje, 3: rood, 4: violet, 5: blauw, 6: groen, 7: grijs, 8: bruin en 9: wit- en zwarttinten. De overige 3 cijfers worden opeenvolgend gekozen. Het woord RAL zelf is de afkorting voor ´ReichsAuschlüss für Lieferbedingungen´.

Ral 9010 – zuiver wit

De officiële benaming van RAL 9010 is zuiver wit. Dit klopt echter niet helemaal. Wanneer je de kleur vergelijkt met een echt witte achtergrond, zie je dat dit eerder gebroken wit is.

Deze kleur komt heel vaak voor bij schilderwerken. Het is voor veel schilders de standaard kleur die ze gebruiken bij kozijnen, deuren en stopcontacten. Vaak worden vooraf geschilderde bouwmaterialen in RAL 9010 geleverd. 

RAL 9010 oogt een stuk lichter dan 9001 en heeft is beter om meer ruimte in de kamer te creëren. Daarom dat het een vaak gebruikte kleur is voor de inkomhal van huizen of andere gebouwen.

Ral 9001 – crème wit

RAL 9001 heeft als officiële naam crème wit. Ondanks dat veel mensen vinden dat dit een eerder roze kleur is, is dit een RAL kleur dat met een 9 begint en dus een witte tint. De kleur is zachter dan RAL 9010 en is ook een heel populaire kleur bij schilderwerken.

Over het algemeen wordt RAL 9001 meestal voor schilderwerken buiten gebruikt. Veel interieurspecialisten combineren deze kleur vaak met RAL 9010 (zuiver wit). 

Klassiek gezien is RAL 9001 het vaakst gebruikt voor kozijnen. Hoewel dit vaak maar een detail is in het gehele plaatje van de schilderwerken, is het belangrijk dat dit mooi past met de rest van de kleuren. Deze kleur wordt als het veiligste aanschouwt daarvoor. Door de crème kleur valt het minder sterk op als er vergeling is van de andere verf.

Ral 9016 – Verkeerswit

RAL 9016 is een steeds populairder wordende witte kleur. Deze kleur wordt een stuk minder gebruikt dan RAL 9010. De kleur wordt ook vaak verkeerswit genaamd. RAL 9016 is een neutrale witte tint, die heel makkelijk met andere kleuren kan worden gecombineerd. Daarom dat de populariteit ervan als basiskleur zo snel toeneemt. Verkeerswit op de muren aanbrengen zorgt ervoor dat de andere kleuren er beter uitkomen. Het is dus een zeer goede keuze om te gebruiken als de basis verflaag. 

Een andere factor waarom Verkeerswit steeds vaker gebruikt wordt is omdat het vaak gebruikt wordt om nieuwbouw een ruimere indruk te geven en een frisse look aan het interieur te geven.

RAL 9003 – signaalwit

RAL 9003 is de witste tint van de lijst van RAL-Kleuren in dit blog. De kleur ligt heel dicht bij de kleur die je je voor ogen haalt wanneer je aan een standaard witte kleur denkt. Deze kleur wordt steeds vaker toegepast op de muren van nieuwbouwwoningen. Buiten signaalwit wordt RAL 9003 ook vaak standaard wit genaamd.  

RAL 9003 en 9010 lijken redelijk goed op elkaar en kunnen soms wel eens door elkaar gehaald worden. Dit zijn kleuren die je gebruikt als je een frisse tint wilt. Wil je een iets donkerdere kleur dan is crème wit of RAL 9001 een uitstekende keuze.

Wie kan me helpen de juiste RAL-kleuren te kiezen?

De beste persoon die je kan helpen om de juiste RAL-kleuren te vinden voor je project en schilderklussen is een ervaren schilder. Deze vakman gidst je door de honderden verschillende RAL-kleuren en heeft meer dan genoeg ervaring om te weten welke kleuren bij elkaar passen, en welke niet. Doe je het liever zelf, dan kun je ook gebruik maken van kleurenwaaiers en kleurstalen om te zien als de kleur wel bij je smaak past. Mocht je hulp nodig hebben van een professionele schilder uit Eindhoven, neem dan contact op met Schilders bedrijf Bressers

Bekijk hieronder het verschil tussen RAL 9010 en RAL 9001

Ook advies over RAL-kleuren?

Wij werken vanuit Eindhoven in de hele regio voor zowel particulieren als bedrijven.

BEL SANDER BRESSERS: 06 23 25 27 76

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een trap?
Hoeveel BTW op schilderwerk?
Hoe schilder je een deur?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een trap?
Hoeveel BTW op schilderwerk?
Hoe schilder je een deur?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP