Hoe schilder je een trap?

Professionele schilders prefereren de term schilderen van een trap boven verven van een trap. Uiteraard gaat het in dit blog niet erom hoe je het schrijft maar hoe de trap geschilderd moet worden. Hier helpen wij u graag mee, zodat uw trap straks weer een nieuwe frisse kleur heeft en voorzien van een nieuwe laag verf. Het schilderen van de trap is geen moeilijke klus, maar het is goed te doen met de nodige concentratie en voorbereiding. Wil je er 100% zeker van zijn dat je geen strepen krijgt, schakel dan een schilder in. Met een schilder krijg je een prachtig geschilderde trap, terwijl als je het zelf doet veel dingen verkeerd kunnen gaan en de kans aanwezig is dat het eindresultaat net wat minder mooi is. Met een nieuwe kleur voorziet u niet alleen uw trap van een kleurig uiterlijk, eigenlijk fleurt uw hele woning er van op!

Met dit onderstaande tips helpen we je graag verder. Lees hier over de verschillende schilderen, het uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt en lees welke voorbereidingen je moet nemen, voordat je gaat een trap gaat schilderen.

Snelmenu: Hoe schilder je een trap

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Hoe schilder je een trap?

Voordat je de trap gaat schilderen, moet je deze eerst schilderklaar maken. Voor het schilderen van een trap is de voorbehandeling extra belangrijk voor een goede hechting van de verflaag. Zorg dat je losse verfdelen verwijderd en vul beschadigingen op de trap met plamuur. Maak de trap goed schoon met een ontvetter zoals Universol. Daarna moet je de trap schuren om de ondergrond ruw te maken zodat de nieuwe verflaag goed hecht.

Het is ook belangrijk de omgeving af te dekken.

De trap schilderen

Omdat de trap veel wordt gebruikt, is het slim om twee lagen grondverf aan te brengen. De grote delen kun je met een roller doen, maar voor de kleinere delen maak je gebruik van een kwast. Het is belangrijk om na het aanbrengen van iedere verflaag de trap opnieuw licht op te schuren en vetvrij te maken. Zo zorg je dat iedere laag goed hecht.

De trap aflakken

Na het aanbrengen van de grondverf kun je de trap aflakken. Ook van de lakverf kun je het beste twee lagen aanbrengen. Zo weet je zeker dat de verf niet te snel van de trap slijt. Twee verflagen is hierbij vaak voldoende.

Belangrijk! De juiste hardheid van de trapverf wordt pas na 2 á 3 weken bereikt. Dus ook al is de traplak droog, in het beginstadium is deze nog kwetsbaar. Ben daarom de eerste weken nog voorzichtig.

Vloerlak over je trapverf?

Er wordt vaak geadviseerd om parketlak over trapverf aan te brengen, maar dit heeft geen meerwaarde. Je bespaart dus door een duurdere trapverf te kopen. De prijs van gemiddelde trapverven liggen rond de 50 a 60 euro de liter.

De trap schilderen en toch blijven gebruiken

Je kunt je trap echt niet missen in. Hoewel veel verf snel droogt, is het natuurlijk wel makkelijk als je gewoon naar boven en beneden kan als de verf nog niet droog is.

Om dus te voorkomen dat je onderaan een geschilderde trap staat en niet naar boven kunt: schilder niet alle treden en stootborden tegelijk maar sla er steeds één over! Door de treden en stootborden van de trap om en om te schilderen, kun je de trap gewoon blijven gebruiken.

Tip! Plak om verwarring te voorkomen een briefje of een stukje tape op de droge treden om aan te geven op welke treden je kunt lopen.

De trap schilderen met antislip verf

De Nederlandse fabrikant Sigma heeft met de S2u nova serie ook een zeer goede kwaliteit trapverf ontwikkeld om trappen van een sterke laklaag te voorzien. De kwaliteit valt of staat ook in dit geval met het gebruik van de juiste primer, namelijk de S2u nova primer. Houd hierbij wel rekening met een eventuele vergeling van de verf als je de hoogglans variant gebruikt.

Nieuw in de S2U Nova serie is de Sigma S2U nova traplak: een antislipverf voor de trap. De Sigma trapverf met antislip is krasvast en goed reinigbaar. Het is een slijtvaste verf. De keiharde traplak op waterbasis is voorzien van de LTA+ technologie. Daardoor biedt de verflaag bescherming tegen huidvet en dagelijks gebruik. Deze antislip trapverf is voorzien van kleine korreltjes die ervoor zorgen dat de treden en stootborden stroef worden. Zo kun je veilig de trap op en af lopen zonder te vallen. Sigma antislip trapverf behoort zonder twijfel tot de beste trapverf.

Hoelang duurt een trap schilderen?

Een trap schilderen hoeft niet heel erg lang te duren, over het algemeen hangt dat van jezelf af. Zorg er vooral voor dat je het niet te snel wil doen want haastige spoed is zelden goed!

Video: Hoe schilder je een trap?

Meer schildertips?

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Mogen wij uw trap schilderen?

Wij werken vanuit Eindhoven in de hele regio voor zowel particulieren als bedrijven.

BEL SANDER BRESSERS: 06 23 25 27 76

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een deur?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoeveel BTW op schilderwerk?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP

Meer schildertips

Bekijk hieronder onze blog’s om nog meer inspiratie, tips en tricks op te doen:

Hoe verf je een muur?
Hoe verf je een plafond?
Hoe schilder je een deur?
Wat zijn RAL-kleuren?
Hoeveel BTW op schilderwerk?

Vrijblijvende schilder offerte aanvragen?

NEEM CONTACT OP